Syv-Kål er fastetidens vitaminbombe:
Grønkål, Rosenkål, Hvidkål,
Skvalderkål og Kørvel,
Brændenælde og Roetop.
De tre første tilhører kålfamilien
og har overvintret i haven.
Skvalderkål og kørvel er vilde skærmplanter,
som ofte findes sammen med nælden.
Roetop er fra grønnede bede-/kål-roer,
og roesnit kan såmænd følge med.
Syvkål bruges i supper, stuvninger og/eller tærter.
Suppe:
Løg/hvidløg/porrer svitses i øko-smør
og tilsættes den hakkede/klippede/snittede 7-kålblanding.
Simrer, fortyndes og krydres efter behag.
Suppen kan tyknes med revet kartoffel/havregryn/linser.
Økologiske æg kan pocheres i den simrende urtesnask.
Stuvning:
En opbagning kreeres af smør og mel,
hvortil ufortyndet urtesuppe tilsættes.
(Uden tilsat fortykning og æg!)
Tærtefyld:
Tre økologiske æg piskes med lidt siet suppevand,
havregryn og revet kartoffel (evt. kartoffelmel).
Revet ost og kogt/drænet syvkål tilsættes.
Hældes i en forbagt tærtebund
og bages til ægblandingen er stivnet.
Nye skud af mælkebøtte, mynte,
persille og/eller hvid/pur-løgtoppe
pynter på det hele, medens vi venter på,
at “jorden slipper jernet”.
Så længe den kolde, våde, iltfattige jord
hænger ved harven, er jorden ikke tjenlig.
Tjenligheden viser sig også ved,
at enårigt ukrudt spirer.
Lad bare spirerne gro godt,
så alle ukrudtsfrø bruges op,
inden de fjernes,
og madplanterne sås.
Se også DenGrønneGryde!
Velbekomme!
Mine formødre i kærlig erindring.