Livstræ Yggdrasil

Det nordiske livstræ er Yggdrasil. Det gror midt i verden og vokser i tre planer, himmelen, jorden og underverdenen. Det er et vældigt og samlende symbol på den kosmiske orden, hvor alt indfinder sig til rette tid på rette sted.

Øverst i kronen bor en ørn, som har en høg siddende på sit hoved. Dybt i rodsystemet lever slangen Nidhug af træets rødder. Mellem dem piler egernet Ratatosk op og ned. Den hornede hjort Eiktyrner æder af knopper og skud. Yggdrasil kan måske sammenlignes med et takstræ, der er stedsegrønt og kan leve i mere 1000 år. Taks er stærkt forgrenet og fuld af hemmelige huler.

Tre af Yggdrasils rødder rækker dybt ned i underverdenens kildevæld:

I Helheim flyder dødsrigets væld Hvergelmer. Hel værner om Balder og hans hustru Nanna, der lever af kildevandet. Det indeholder den tidløse kollektive underbevidsthed, som befordrer nyskabelse – også efter ragnarok.

Under Asgård findes Urds brønd, som er samlingssted for guderne. Urds brønd giver adgang til den fælles bevidsthed om fortid, nutid og fremtid. Nornerne Urd, Verdande og Skuld vander hver dag trærødderne, for at ihukomme skabelsen.

Den tredje brønd står under Udgård, hvor Ginnungagab var før skabelsen. Mimers brønd er kilden til den-øjede grådigheds videnskab, og jætten Mimer bruger Gjallerhornet som drikkehorn. Ved Ragnarok blæser Heimdal i hornet, og fra roden til Mimersbrønd gror skoven Hoddmimer, som beskytter Liv og Livtraser, der bliver stamforældre til det nye liv.

Yggdrasil forbinder alle tre kilder, og de sejdkyndige vølver vejledte Odin i at ofre sit ego. Han hængte sig omvendt i livstræet med hovedet mod rødderne. Træet gav ham viden og visioner – også om de hemmelige runer.

Runen Ihwar, symboliserer livstræet. En søjle med krone og rod. Forbindelserne opad og nedad, bagud og fremad, liv og død. Kundskabens træ, som gror over hele jorden. Lyden af Ihwar ligner lyden Yew, det engelske ord for taks.

Over hele kloden findes hellige træer. Livstræsymbolet har ikke rod i naturens botanik. Men virkelighedens træer bærer også magi for hverdagens mennesker. Og træernes kraft ændrer sig med årstiden. Fejringer af mytiske begivenheder indebærer ofte at ære livstræet, som symboliseres ved at afskære og ofre lokale træer eller grene og løv. Til hver nordisk årstid hører en træagtig vækst, der kan bruges som erstatning for Yggdrasil.

Vintersolhverv: Kristtorn
Lysfesten: Mistelten
Forårsjævndøgn: Hassel
Vårfesten: Eg
Sommersolhverv: Hyld
Høstfesten: Røn
Efterårsjævndøgn: Taks
Mørkefesten: Vedbend

I folketroen har disse vækster magiske tryllekræfter. Flere af dem er dog også dødeligt giftige, så med dem kan man rejse til underverdenen – også uden returbillet fra dødsriget! Livstræer kan være dødstræer.

livstræt yggdrasil
snoninger til nedlagt top
overjordisk rod