Den Hvide Ravn

 

Da Store Ånd havde skabt Moder Jord, blev Ravn sendt ned for at nyde skaberværket. Svævende gennem skyerne, fik den farve af hvide snefnug. Hvert eneste var enestående – ligesom alle andre skabninger. Hvide Ravn priste sin Skaber – og det mangfoldige liv.

Hvide Ravn svævede over landskaberne, og Store Ånd skabte en åndefælle, hvorpå Ravn kunne lande og hvile. Hvide Buffalo levede med sin mangefarvede flok, som græssede på det frugtbare land, som Hvide Ravn fandt. Alle skabninger fløj, svømmede, løb, legede, spiste, sang, formerede sig  og priste Skaberen.

Så kom dagen, da de to-benede blev skabt. De blev farvet af det land, de beboede; og de fik ild-gaven. De var sultne, og Store Ånd fortalte, at Buffalo-folket ville give dem varmt tøj og fulde maver. Men de måtte ikke røre Hvide Buffalo, fordi uden den kunne de ikke finde flokken.

En morgen vågnede Ravn af sin søde søvn på Buffalos bløde ryg, rystede sine vinger og fløj højt for at finde græsning. Deroppefra sås tobenede mennsker, som ikke priste skaberværket. De jagtede mere, end de kunne bruge uden hensyn til medskabningerne. Dynger af skrald hobede sig op bag dem.

Disse grådige og onde to-benede fik øje på Hvide Buffalo. De tog dens liv, ånd, kød og pels. Uden tak lod de ubrugte rester rådne på den bare jord, medens den forvildede buffalo-flok buldrede omkring. Moder Jord skælvede.

Store Ånd græd af sorg og vrede, og tårestrømmene oversvømmede landskaberne. Gennemblødt og udmattet måtte Hvide Ravn lande i mudder og aske, der oversprøjtede den hvide fjerdragt.

En kano kom sejlende med en viis gamling, der reddede, rensede og fodrede den smudsige ravn. Gamlingen var skånet for at samle godheden. Men der var kun lidt at finde. Ondskaben havde bredt sig; og i en lang fremtid skulle grådighedens ondskab og nøjsomhedens godhed leve side om side på Moder Jord…

Efter en tid hos den viise gamling, vendte Hvide Ravn tilbage til Skaberen, som siden da kun skabte sorte ravne for at huske de tobenede på deres grådige ondskab.
Men en dag vil nogle tobenede længes efter Åndens godhed, og da vil Hvide Ravn vende tilbage med gamlingens visdom.