Jordens Furier

jordens furier
kvindehjælpere i kamp
retfærdens urkraft

Furierne er underjordiske urgudinder, som opildner feministisk retfærdighed:
Alekto: Grænseløs Vrede
Megaera: Jaloux Raseri
Tisifone: Hævngerrig Ødelæggelse
De påkaldes af kvinder, som har været udsat for er uretfærdighed.

Den græske mytologi fortæller, at de tre furier opstod i Jorden Gaia af den sæd, der spildtes fra Uranus’s kønsorganer, da hans søn Kronos kastrerede ham.
De gamle jordsøstre skulle være opdraget af Dødsrigets kong Hades og hans kidnappede hustru Persefone, som var datter af frugtbarhedsgudinden Demeter.

Myten fortæller, at Demeters datter Kore blev kidnappet af sin onkel Hades, som i det underjordiske dødsrige gjorde hende til dronning Persefone. Demeter fik hjælp af Hekate i søgningen efter datteren; og Zeus pålagde Hades at frisætte hende. Betingelsen var, at hun intet indtog i Underverdenen.

Men Hades lokkede den fangne kvinde til at suge saften af granatæblets kerner, hvorved hun blev underlagt ham. Derefter blev hun dømt til at leve under jorden som Persefone i den mørke hviletid og over jorden som Kore i den lyse frugtbare tid. Symbolet på årstidernes skiften mellem liv og død.

Hekate var Natteheksens græske fremtoning, den inkarnerede modstand mod patriarkatet. Ligesom Lilith, der ikke ville underlægges Adam – og som nægtede at tage del i hans herredømme over jorden.
Hekate og Persefone praktiserer i samme ånd; og de opdrog furierne til at mobilisere kræfter til at kæmpe imod maskuline overgreb.