Eid al-Fitr

Eid al-Fitr fejres, når årets 6. nymåne bliver synlig. Efter en månetids faste: Ramadan. Da et solår omfatter flere end 12 månetider, rykkes festen/fasten hvert år 11 dage. Fasten indledtes i år ved 5. nymåne. Den har flest soltimer, så da fasten sker fra solopgang til solnedgang, er Ramadan om sommeren mere krævende end om vinteren.

NewMoon

At faste indebærer afholdenhed overfor mad/drikke/sex fra daggry til solnedgang. De fastende viser sig selv, de andre og Skaberen, at de har viljestyrke; men at faste uden at afholde sig fra at snyde/misunde/skændes og opildne/udfordre/krænke andre er ikke at faste.

Faste indebærer omlægning af dagligdagens vaner og udholdenhed i forhold til sult/tørst/lyst. Den er både fysisk og mental udrensning/afgiftning – og at mærke mangler på egen krop. Derved opleves en medfølelse med andre mennesker, hvilket medfører fokus på taknemmeligheden for dagligdagens gaver – og på velgørenhed.

Midsommerens nymåne giver anledning til selv-ransagelse/renselse; og faste/afholdenhed/udholdenhed er adgangen til nye gode vaner 😉