Bamsedag

Bamsedag

Baggrund: I 1902 var den amerikanske præsident Theodore (Teddy) Roosevelt på jagt. En sort bjørn blev løbet træt af hunde og derefter bundet til et piletræ, så præsidenten kunne skyde den. Han afslog den usportslige handling; bjørnen blev dog aflivet – af humane grunde…
Mediernes omtale af episoden fik en legetøjsfabrikant til at fremstille en tøjbamse, som han kaldte Teddy’s Bear. Den første legetøjsbamse var født! Efterfølgende opfandt den amerikanske bamseindustri en national bamsedag: den 9. september. Siden er bamsedagen blevet “international” (udbredt til amerikaniserede samfund) og fejres den 27. oktober.*
På Nørre Nebel Bibliotek
lægges Bamsedagen sammen med Spil-Dansk-dagen.

Bamsedag3nov16-500

I 2016 optrådte Den Gamle Dame med Pip, hat og blå briller for børnehavebørn. Hun fortalte Den Gamle Bammers historie. Den var kommet til verden, før Damen blev født, og den har boet hos hende lige siden. Når Damen rejser, bor Bammer i hendes brune kuffert, som indeholder minder/fortællinger. Om vinteren går Bammer i hi. Forinden vil den gerne have godnathistorier. Eksempler:
“Dyrehurlumhej”: Bamsefar og LilleBamse siger godnat til dyr, som under en Lige-et-øjeblik-flap overrasker.
“Godnat Lillebjørn”: Lillebjørn går i hi og siger godnat til dyrene i naturen.
“Hvornår bliver det forår?”: Bamseungen i hi forvirres af forårstegn – indtil foråret kommer.
“Hvor er Bjørn”: En Teddy-Theodore mangler sin bamse. En dreng hjælper med at finde den. På alle billeder forekommer find-bare udsnit af Theodore-bjørnen.

I 2017 var de 0-3-årige inviterede, så forestillingen målrettedes mindre børn. Musikdamen, musikpædagogen Lis Theilgaard, og Den Gamle Dame fusionerede en forestilling med fortælling og sanglege. 

Den Gamle Dames remedier:
Hovedfigurerne: 2 Tigerbamser (orange og sort/hvid), Pandabamserne (Panda og Panduslingen), Det Gule Spøgelse (Rødtunge) og udklædning. Teatervognen (en malet dag/nat-barnevogn) med bambusgrene. Under vognen: en stor kurv fuld af bamser til uddeling.
En bamse gemt på en boghylde. Tigerbamsen finder den senere.
Orange stofklud: forvandling af sort/hvid-tiger til orangetiger.
Biblioteksbøger: Dyrehurlumhej, Godnat Lillebjørn, Hvornår bliver det forår? og Hvor er Bjørn?

Teatervogn400
Musikdamens remedier:
Bamsehus med beboere og klaver.

Fusions-Drejebog:
Teatervognens dagside vender mod publikum:
BD:
God dag allesammen. Jeg er Bamsedamen! Fordi jeg bor sammen med en masse bamser.
(frem med bamsekurv). Hus fyldt med bamser. Seng, stue, køkkenskuffer. Enkelte bamsers alenehistorier:
Tabte og glemte bamser: Bamser faldet ud af barnevogne, tasker, bus/tog osv.
Udsmidte bamser: Måske var bamserne uartige, så deres børn kastede dem bort.
Bortløbne bamser: Måske var deres børn så uartige, at bamserne ikke vil bo hos dem. Så løb de væk.
Tigerbamsen: Hjælpebamse: Babysitter. Bamsesitter. Den er både rar og skrap! Den spinder og den brøler! (lyde) Den har gode ører og er meget stærk. Når en stakkels lille bamse er blevet væk fra et barn – eller er løbet bort, så føler den sig meget alene. Tigerbamsens ører kan høre, når nogen føler sig alene. Så går den “på jagt”. Altså ligesom gemmeleg. (Den gemte bamse findes – og bamsehuset opdages)

MD:
BANKELEG. Bittebamsen kommer ud og synge GODAW-sangen. Hilser på BD’s bamser og publikummer. Kom og lad os synge, klappe, vinke, blinke og SOVE.

BD:
Sovetid! (Teatervognens natside vendes udad, Rødtunge frremkommer):
Den gule spøgelsesbamse Rødtunge er et hyggeligt trøstespøgelse, som er vågent om natten, så den kan fortælle gode nattehistorier for de bamser, der vågner om natten. Rødtunge har en fin rød tunge, der er god til at slikke tårer, når en bamse er ked af det.
(BD fortæller godnatbogen Dyrehurlumhej sammen med Rødtunge). Alle bamserne sover hele natten til solen står op. (Vognen dag-vendes, og hvert barn får en bamse).

MD:
Vær velkommen Lille Bamse
Goddag til min bamse
Frem og tibage bamse-boogie
Lille bamse, lille bamse, hvor er du?

BD:
Panduslingen
blev væk i bambusskoven; Den orange tigerbamsen hjalp med at finde pandaungen og går ind i skoven (under kalechen). Den kom ud med Panduslingen, men tigeren var selv blevet sort/hvid; den orange farve forsvandt, så Rødtunge gik på farvejagt.

MD:
Bamse gik – sangen. Orange stofklud fandtes.

BD:
Rødtunge med orange klud kravlede ind i teatervognen til tigerbamsen, som fik sin orange farve. Hurra! Orangetigeren, Rødtunge og Pandabamserne blev glade og fulgtes til bamsehuset – og festen.

MD:
Jeg er så sød – og bamserne fløj rundt i luften og genfandtes.

Bibliotekaren tog over og inviterede til fest.
Bamse-spildansk-dagen afvikledes i summende legeglæde – helt uden hyl og skrig. Fra hverken børn eller voksne 😉
Bamsedamefrise————————————————————————–

*Amerikanske koncepter er ikke “my cup of tea”. Men de kan bedst omkalfatres indefra. Grundtvigiseres! Ved brug af Det Levende Ord fremfor cartoon-sprog. Og ved urfortællinger fremfor Disney-show-off 😉