Biodiversitet

Biodiversitet er livets princip.
Mangfoldig forskellighed!

Biodiversitet i havebrug er at tage hensyn til, at planter bruger jordens næringsstoffer forskelligt gennem året. Desuden rammer sygdomme/skadedyr specifikke arter, så smitte begrænses og næringsoptagelsen fordeles ved at dyrke forskellige plantefamilier mellem hinanden.

BioDiv1red600

Dette bed anlagdes sidste år med kartofler i kompost.
De første kartofler høstedes i bedets midte, hvor et æbletræ (Ingrid Marie) blev plantet.
Efterfølgende kartofleropgravning gav plads til udplantning af grønkål i dans omkring Ingrid Marie. Hun fik en god start i komposten mellem kartofler/grønkål. Da hun blev træt i løvet, tog grønkålene til i vækst gennem efterår/vinter.

Efterhånden som de sidste kartofler blev høstet, blev jordbær plantet langs bedkanterne, og indenfor dem sattes hvidløg, der straks gik igang med at vokse.

Gennem vinteren og det tidlige forår høstedes grønkål dagligt.
Da de blev nedlagt, lagdes vel omsat kompost omkring Ingrid Marie og ud til kanterne med hvidløg og jordbær.

Idag er bedet frodig mangfoldighed:

Æble, hvidløg (høstes snart), jordbær (høstes nu), majs, hestebønner, krybbønner og squash, som høstes løbende ind imellem hinanden. Og blandt blomstrende skønheder: hjulkroner (selvsåede), morgenfruer (selvsåede) og solsikker.

Næste år vil Ingrid Marie omgives af bladgrøntsager, der ikke skader hendes rodnet ved høst, – indenfor jordbær-kanten 😉