Havens Frugter

Havens frugter er en speget suppedas.

I denne tid høstes frugter af squash, ærter og jordbær. Botanisk set er ærter en bælgfrugt, og squash er et bær, men det er jordbærfrugten ikke. Den er en flerfoldssamfrugt af nødlignende stenfrugter. Ovenikøbet en falsk frugt, fordi den spiselige del er dannet af den opsvulmede blomsterbund og ikke af frugtknuden. Den indgår derimod i de små nødlignende stenfrugter, der sidder på den opsvulmede røde, søde og aromatiske blomsterbund.

Frugter400s

4 forskellige bærfrugter + 3 falske flerfoldssamfrugter 😉

Stikkelsbær, ribs og tomat er bær, det gælder også appelsin, citron, agurk og banan. Og avogado er et et-frøet bær! Men kirsebær, blomme og hyld er stenfrugter. Frugtknuden er her omdannet til et ydre kødet lag om et hårdt stencellelag, der omgiver frøet. Frøet kan frigives ved at knække stenen – ligesom en mandel.

Æble, pære og rønnebær er kernefrugter.

Rodfrugter er botanisk set en absurd betegnelse, da en rod anatomisk set ikke bærer blomster og sætter frugt.

Kartofler og jordskokker er ikke rødder, men stivelsesholdige underjordiske stængler. Knoldselleri er en overjordisk opsvulmet stængel, medens persillerod, pastinak og gulerod faktisk er rødder!

Hvordan en grøntsag defineres, er udenfor botanikeres kompetencekapacitet…

Ikke alt er, hvad det siges at være, og sådan er der så meget 😀