Hans og Mosetrolden

Hans og Mosetrolden (eller Sumpskovtrolden 😉  )

Før jeg var barn, var Trylleskoven en Troldeskov. Men troldene forsvandt, efter at drengen Hans besøgte den i De Dødes Nat. Her er historien:

Der var engang en meget fattig kone, som sled og slæbte hos en storbonde for at få livet til at hænge sammen for sig selv og hendes eneste søn Hans. Han var en stærk dreng, som lovede sig selv, at han ville give sin mor et bedre liv. Det betød, at han måtte i lag med De Underjordiske.

Ved Allehelgen åbnes porten til Mørkets Rige. Kun den aften kan mennesker møde mørkets kræfter, så før Allehelgens sene solopgang gik modige Hans ud i mosen med sin lysende roelygte. I den vidtstrakte sumpskov boede nemlig trolden i en stendysse, som var fuld af fortidens guld. Hans var iklædt sin varme vams og medbragte brød, skørost og godt humør på vandringen.

Da Hans trådte ind i mosen, så han en lille fugl, der var ved at drukne i et vandhul. Han fiskede den op og puttede den indenfor vamsen, så den kunne tørre. Hele dagen søgte han efter troldens dyssehjem uden held. Tidligt gik solen ned. Hans tændte igen sin roelygte og satte sig på en sten. Pludselig tårnene mosetrolden op foran ham. Den havde længe lugtet Hans, der havde sat sig på troldens stendysse.

TroldeDysse

(nutid:)
Hans hilser godaften og anmoder om arbejde. Troldens øjne blændes af lygten, men han vil nu alligevel afprøve, hvad drengen kan du til:

Knuse en sten i hånden; Hans presser vand ud – af skørosten!
Kaste en sten højt i luften; Hans kaster fuglen!

Mosetrolden tager Hans med til troldkællingen, som bliver noget skræmt af Hans’s evner. De spiser aftensmad og Hans tilbydes en seng. Om natten hører han, at troldkællingen overbeviser sin mand om, at knægten skal slås ihjel. Hans står stille op, finder et kålhoved i køkkenet og lægger det i sengen, hvor hans hoved var. Han gemmer sig i et hjørne. Kort efter entrer trolden rummet med en kraftig kølle. Han smadrer kålhovedet i den tro, at det er Hans’s hoved.

Næste morgen går Hans ud ud køkkenet og fortæller, at en myg stak ham i løbet af natten. Troldeparret stivner, men forsøger at lade som ingenting. Troldkællingen siger, at hun vil afgøre, om han er et mandfolk ved at se ham æde. Trolden og Hans skovler grød ind. Hans vender skeen i vamsens halsåbning. Begge bliver tykmavede – æder og bliver overmætte.
Hans låner troldens kniv – skærer vamsen op, grøden flyder, mere plads. Trolden gør det samme, blodet flyder, han dør.

Troldkællingen indser, at hun har mødte Mosetroldens overmand. Hun bliver bange for Hans og tilbyder ham alt det guld, han kan bære. Troldemor forlader sumpskoven for altid.
Hans vandrer hjem gennem mørke-natten med lysende lygte og guldet. Om morgenen efter Allehelgen vækker han sin mor og giver hende troldeskatten.

(datid:)
De købte deres egen gård, Hans fik en dygtig kone, og alle levede lykkeligt til deres dages ende.

Og sumpskoven skiftede navn fra Troldeskoven til Trylleskoven.

Hans&Mosetrolden400

Hans og Mosetrolden er en omfortælling af folkeeventyret om Hans og Hedetrolden. Fortællingen er tilpasset tiden/stedet/tilhørerne. Den fortælles omkring Allehelgen for store børnehavebørn. Den mytiske bagtanke er at fortælle årstidsbevidsthed ind i børnenes tidsfornemmelser 🙂
Fremfor Halloweens kommercialisme 🙁

Se indlæg om Mindmapping!